
מרפאת עיניים
ד"ר איריס מורוז Dr. Iris Moroz
רופאת עיניים ומנתחת Ophthamologist & surgeon
value. quality care. convenience.
טלפון: 2147* רמת החייל
טלפון: 08-9390002 רחובות
רשתית:
הרשתית היינה השכבה הפנימית של העין.
הרשתית מורכבת מ-10 שכבות תאים וסיבי עצב, והיא מכילה את קולטני הראייה (פוטורצפטורים photoreceptors PR) שתפקידם לקלוט את קרני האור שמגיעים מחוץ לעין ועוברים דרך הקרנית, האישון, העדשה והגוף הזגוגית, עד להתמקדותם לבסוף על גבי הרשתית.
במרכז הרשתית נמצא הכתם הצהוב (Macula), שבו מרוכזות בצפיפות קולטני הראייה. האור המגיע מבחוץ מתלכד ברשתית במרכז הראיה במקולה או פוביאה. באיזור המרכזי הזה מתבצעת הראיה המדוייקת של קריאה, ראיה של פרטים מרחוק וזיהוי צבעים. שאר היקף הרשתית חשוב לראית לילה ולהשלים לנו את שדה הראיה.
אנרגיית האור עוברת תהליך כימי בקולטנים ומתורגמת לדחפים עצביים שעוברים לעצב הראייה. עצב הראיה המעביר את המסרים העצביים של הראייה למוח.
הרשתית עשירה בכלי דם המזינים אותה ישירות. כלי דם אלו, הם היחידים בגוף שניתן לראות אותם במערומיהם דרך האישון. בדיקה זו נקראת בדיקת פונדוס (בדיקת קרקעית העין), והיא מבוצעת בעזרת מכשיר הנקרא אופטלמוסקופ או בעזרת מנורת סדק (Slit lamp) של רופא העיניים. לבדיקה זו חשיבות גדולה במצבים של מחלות כגון יתר לחץ דם וסוכרת העלולות לגרום לפגיעה בכלי הדם בגוף.
מתחת לרשתית ישנה שכבה של Retinal Pigment Epitheluim RPE וחיצונית לה שכבת הדמית Choroid אשר מורכבת משכבות של כלי דם בגדלים שונים. במחלת ניוון מקולרי ישנה פגיעה בשכבות אלו מתחת למרכז הראיה.

ניוון מקולרי "רטוב"
Wet AMD
בסוג ה"רטוב", המחלה נגרמת כתוצאה מגדילה של כלי דם חדשים מתחת לפוביאה- מרכז הראיה. חלקם, כ-25%, חודרים מהדמית לתוך הרשתית ומדממים (CNV- Choroidal Neovascularization). מצב זה גורם בתוך זמן קצר לניוון ואובדן ראייה בחלקה הגדול של הפוביאה. הסיבה לדימומים נעוצה בכך שכלי הדם החדשים הם בעלי דופן חלשה יותר. כתוצאה מהדימום נוצרת רקמת צלקת במרכז הראייה הגורמת להופעת כתם שחור.
ברוב המקרים המחלה מתבטאת בירידה בראייה - באיבוד יכולת קריאה, יכולת אבחון פנים, יכולת קריאת שעון וראייה תפקודית.

טיפולים:
זריקות תוך עיניות של חומרים שונים:
החומרים השכיחים שמזריקים היום לחלל הזגוגית היינים תרופות נוגדות אנגיוגנזה (יצירת כלי דם חדשים) . תרופות אלו עוצרות את תהליך יצירת כלי הדם החדשים בשלב הרטוב של המחלה. לעתים התרופות מצליחות גם להביא לנסיגה בכלי הדם שכבר נוצרו ואף להביא לשיפור בחדות הראיה אצל חולים.
קיימות שלוש תרופות עיקריות בקטגוריה זו:
-
אווסטין Avastin - האווסטין הוא חומר הפועל על VEGF -Vascular Endothelial Growth Factor (הורמון גדילה האחראי על התפתחות כלי דם) ומונע את פעולתו ובכך מונע יצירת כלי דם חדשים. אבסטין נמצא בשימוש גם בטיפול במחלות ממאירות כדוגמת סרטן המעי הגס. מטפלים באבסטין בזריקות אחת לחודש
-
לוסנטיס Lucentis - החברה המייצרת את האווסטין (נוברטיס), פיתחה תרופה דומה עם מולקולה קטנה יותר בשם Lucentis, אשר קיבלה ביולי 2006 אישור ("התוויה") של מנהל המזון והתרופות האמריקאי עבור טיפול ב-AMD רטוב. ה-Lucentis יקרה פי 20 ויותר מן האווסטין (עקב עלות המחקרים וסיבות מסחריות), למרות שמדובר כמעט באותה מולקולה.מטפלים בלוסנטיס בזריקות אחת לחודש
-
אייליה EYLEA - חומר אפליברספט פועל כמלכודת למולקולת VEGF (VEGF TRAP) בכך שהוא נקשר למולקולה כמו "שתי ידיים על הכדור". אפליברספט מונע ממולקולת VEGF להגיע לרצפטור שלו, ובכך מעכב את פעילותו בקישוריות גבוהה פי 140 ויותר מהתכשירים המתחרים. כתוצאה מכך ניתן להזריק אייליה בתדירות נמוכה יותר. בנוסף, אפליברספט לוכד גם את מולקולת PlGF (placental growth factor) שמעורבת אף היא בפתוגנזה של המחלה. מטפלים באפליברספט בזריקות אחת לחודשיים (לאחר 3 מנות העמסה חודשיות).

ניוון מקולרי "יבש"
Dry AMD
בשלב מוקדם של ניוון מקולרי הקשור לגיל מופיעים משקעים צהובים או לבנים של חומר חוץ תאי באזור המקולה- מרכז הראיה המכונים דרוזן (Drusen). המשקעים מצטברים בין האפיתל הצבעני של הרשתית (RPE) לבין הממברנה ע"ש ברוק והדמית (הכורואיד). כמות גדולה של דרוזן משמעה סיכוי גדול להתפתחות של ניוון מקולרי רטוב. הצטברות זו של דרוזן גורמת לפעילות של רדיקלים חופשיים ופגיעה ברשתית. קיים אובדן של תאי רשתית - פוטורצפטורים ושל תאים תומכים בפוטורצפטורים. התקדמות המופע היבש איטית יחסית אך אין בנמצא טיפול יעיל למחלה בשלב זה. במקרים חמורים של ניוון יבש, מופיעה אטרופיה אזורית, שבה מתרחש ניוון של קולטני אור, אפיתל צבעני ודמית באזור נרחב במקולה.
לרוב האנשים עם המחלה היבשה לא סובלים מפגיעה בראיה

אבחנה:
-
אבחון עצמי - באמצעות כרטיס ייעודי amsler grid או דף רגיל ממחברת חשבון. הקווים הישרים של המשבצות צריכים להראות ישרים וללא קפיצות וריצודים הן בשתי העיניים והן בהסתכלות בכל עין בנפרד.
-
הסתכלות על הרשתית - בדיקת רופא עיניים באמצעות מנורת סדק או אמצעי עזר אחרים המאפשרים הסתכלות על קרקעית העין, יש לחפש אחרי משקעי דרוזן, כלי דם פתולוגיים, דימומים ובצקות.
-
צילום פלורוסצאין FA - הזרקת חומר פלורסצנטי המאפשר לראות את כלי הדם ונוכחות דלף מאותם כלי דם פתולוגיים.
-
OCT Optical Coherence Tomography - צילום OCT מראה את עובי הרשתית ובעזרתו ניתן להעריך את מידת הדימום. בדיקת OCT קלה ואינה דורשת הזרקה. OCTA מראה זרימה ללא חומר ניגוד
-
צילום אינדוציאנין ירוק ICG - הזרקת חומר פלואורסצנטי החודר לשכבות עמוקות יותר של הרשתית והדמית, יכול לדמות גם אזורים הנמצאים מתחת לדימום. בשימוש כשיש דימום נרחב.

מוסף בריאות העין על מחלות רשתית

OCT מאמר על הדמיית

Describe your image here

מוסף בריאות העין על מחלות רשתית